Izabrani lekar do juna

Bez autora
Jan 17 2012

Građani koji nisu izabrali lekara mogu poslednji put da overe svoje zdravstvene knjižice, koje će im važiti narednih šest meseci. Svim korisnicima će za sledeću overu, u junu ipak biti neophodna potvrda da su se odlučili ko će ih lečiti.Izbor lekara je predviđen izmenama Pravilnika o overavanju zdravstvenih knjižica koji je stupio na snagu trećeg decembra. Produžen je rok, pa sad pacijenti imaju još šest meseci da se odluče i da donesu potvrdu da su izabrali doktora.

Izabrani lekar do junaGrađani koji nisu izabrali lekara mogu poslednji put da overe svoje zdravstvene knjižice, koje će im važiti narednih šest meseci.

Portparol Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Sanja Mirosavljević, kaže da će svim korisnicima za sledeću overu, u junu ipak biti neophodna potvrda da su se odlučili ko će ih lečiti.

- Izbor lekara je predviđen izmenama Pravilnika o overavanju zdravstvenih knjižica koji je stupio na snagu trećeg decembra - objašnjava Mirosavljevićeva.

- Produžen je rok, pa sad pacijenti imaju još šest meseci da se odluče i da donesu potvrdu da su izabrali doktora.

Oko 75 odsto Beograđana ima svog lekara, a mnogi su ga "dobili" krajem prošle godine, kada je bila prava opsada ispred šaltera, jer su se ljudi zabrinuli da neće moći da koriste zdravstvenu zaštitu ukoliko ne dobiju potpis iz domova zdravlja. Prema podacima RZZO, najažurniji su do sada bili stanovnici Starog grada, Savskog venca, Voždovca, Vračara, Obrenovca i Palilule. U ovim opštinama lekara je izabralo više od 85 odsto stanovnika.

Kada se doktori (ne) biraju...

Zvanično ne postoji gornja granica koliko jedan lekar može imati kartona, ali u domovima zdravlja kažu da je velika razlika među kolegama, pa neki imaju više od dve hiljade, a neki ni hiljadu. Zbog toga se pacijenti žale da im medicinski radnici ne dozvoljavaju izbor, već im "dodele" lekara koji ima najmanje pacijenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik